Povratak

Pojačana žeđ, gubitak apetita, letargija i naglo mršavljenje - dijagnostika | Hepatička lipidoza ili bolest masne jetre

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam mačku staru 7 godina. U posljednjih mjesec dana bolovala je od piometre, pa nakog toga od cistitisa. Nakon terapije antibioticima stanje se popravilo. No počela je piti velike količine vode i mokriti neoubičajeno puno uz smanjen ili nikakav apetit, letargiju i naglo mršavljenje. Dobila je infuzije i vitaminske injekcije i stanje se malo popravilo, no zadnjih 2-3 dana prisutna je anizokorija, slabost zadnjih nogica i otežano disanje posebno nakon napora. Pregledom je ustanovljeno da su srce i pluća u redu, nalazi krvi su isključili dijabetes ili zatajenje bubrega. Veterinari su nam objasnili da je još jedino moguće da maca ima probleme sa štitnjačom, ali da oni nemaju mogućnosti za tu hormonalnu analizu. Da li je moguće da je maca pretrpila moždani udar i molim Vas za savjet šta nam je dalje za činiti. Unaprijed zahvalna, Vesna

O: Postavljanje točne dijagnoze u ovakvim slučajevima zahtijeva znanje iskusnog kliničara. Moguće je da je maca doživjela moždani udar, kao i da ima probleme sa štitnjačom, ali isto tako je moguće da se javio problem hepatičke lipidoze.
 
U mačaka koje naglo mršave relativno često se razvija ovo oboljenje poznata i kao idiopatska hepatička lipidoza ili bolest masne jetre. Tada tijelo počinje koristiti uskladištene masti kao energiju. Iz depoa, masti dolaze do jetre kako bi se preradile i iskoristile kao hranjive tvari u organizmu. No jetra postaje u jednom trenutku prezasićena i nesposobna preraditi masnoće brzo koliko je potrebno. Ovo dovodi do nakupljanja masti u jetri što ometa normalnu funkciju jetre. Najčešći simptomi u vezi sa sindromom masne jetre su anoreksija, gubitak težine, letargija te promjene u ponašanju i neurološki simptomi.
 
Preporučam Vam da macu odnesete na pregled specijalistima Klinike za unutarnje bolesti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr